Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

30 July 2010

B.A.H.A.G.I.A

♫♫ embun pun xkan mampu menyubur sekuntum bunga yang layu pada musim luruh yang dulunya mekar disinar suria bila sudah kering pasti akan gugur♪♪
seperti cinta kita yang jelas ternyata semakin lama oh semakin rekah menimbulkan tanya apa mungkin kita temu kebahgiaan dalam perpisahan♪♫

sedang aku berkhayal tiba2 lagu nie keluar plak dr mp3 fon aku....dgn tiba2 aku terfikir agak2 semua orang kat dunia nie sentiasa bahagia x???maksud aku xpenah ada masalah dgn sesape pon xkisah la kawan ke kekasih ke keluarga ke??ada tak.....
lama gak aku berfikir....tiba2 aku teringat kata mama aku aritu...."adat lah dalam dunia nie ada masa kita bahagia ada masa kita derita,nak plak klu dah berumah tangga nnt lagi banyak bnda akan berlaku...kalau bahagia je slalu xbest gak...." btol ke apa yg mama ckp tu???

tapi apa yang aku dengar plak,zaman sekarang nie hanya "duit" yang bleh buat sume org bahagia...tp bila tny pada kawan aku yg agak berada lah gak,dia cakap "duit xbleh menjaminkan apa2 kebahagiaan".......dari situ aku dh bleh pk sikit xsumenya merasa kebahagiaan tu...

kalau korang apa korang pk kan????

macam aku "bahagia" tu penting sebab aku btol2 nak rasa...dari aku lahir aku xpenah rasa idop senang n bahagia mcm org lain..serius aku cakap family aku mmg ssh...coz mak n ayah aku kawen tanpa restu arwah atok sebelah ayah aku....family arwah ayah aku orang senang satu ketika dulu,n family mak aku plak org susah...mak n ayah aku terlalu mencintai antara 1 sama lain...cinta pertama...
mak citer kat aku,dulu ayah aku kje sebagai seorang kerani je di pejabat pos besar kuala lumpur..mak aku plak xde kelulusan apa2 sekadar darjah 5 je,so sbg menambah pendapatan mak amik upah jual kuih...kuih yg paling sedap mak buat ialah "karipap"....bleh bayangkan x ayah terpaksa kuar dr kesenangan utk bersama emak aku...kuatkan cinta mereka...sampai lah abg n akak aku lahir....baru family ayah aku terima mereka...sedih tau...time tu mak aku duduk kat umah besar tu,ayah g kje mcm biasa...mak cter kat aku sume kje dia kena buat....dr atas umah sampai luar umah....time tu plak mak mengandungkan aku,time mengandungkan aku mak mmg mabuk sgt....mak terpaksa kuat kan semangat utk buat sume kje yg dsuruh oleh nenek demi nk amik hati mereka...walaupon mak penat sgt....kesian kat mak...sampai hati mereka buat mcm tu mentang2 mereka orang ssh..tp yg pelik mak xpenah ngadu kat adik beradik mak keadaan dia yg ssh tu....mak mmg pandai pendam rahsia....tabahkan dia...buat dgn ikhlas demi kebahgiaan yg dia cari....ble sume dh selesai,mak akan tggu ayah jemput di depan umah atok...slalu ayah balik ptg ialah ofis our kan???ble moto ayah kedengaran dluar abg n akak aku akan bersorak....mereka pon pulang ke rumah mereka....dulu mak ckp umah mereka xde elektrik..guna lampu minyak tanah je...sedih kan???tapi emak n ayah sabar tau...tp apa yg aku bangga ayah xpenah abaikan tanggungjawab dia kat mak n anak2 dia...bila pulang je dr kje ayah akan amik alih sume tugas mak aku....lps ayah mndi n makan ayah akan lipat kain buat susu along n angah pastu tdokan mereka....pastu masak air plak untuk masuk kan dlm termos..ye la mlm nnt alg n angah nk susu...so mmg setiap malam mak akan tdo nyenyak coz ayah yg uruskan semuanya...smpi la aku lahir,idop mereka still ssh gak....wlpn arwah atok dh xde...arwah atok ada bg sume harta kat ayah tp ayah xnak...coz ayah ckp harta bleh buat hbgn keluarga putus...ialah atok kan kawen lain....bleh fhm kan???
time aku lahir,aku dijaga rapi oleh ayah....mak cakap ayah pandai bedung anak..ayah bedung kemas n rapi...ble mlm ayah yg jaga aku...ayah pggl aku anje...aku pon xtau knp....
tp mak ckp dia btol2 bahagia dgn ayah.....cinta sampai mati....
tapi ble ayah dah xde mak lenyapkan "cinta mati" tu dia kawen dgn org lain..dgn alasan org tu akan tlg dia ssh & senang..tp apa yg aku nmpk sbg pengajaran mak aku lebih sengsara bersama bapa tiri aku...abis segala harta emak aku ayah tiri aku hancurkan.....smpi "hembusan nafas terakhir" ayah tiri aku siksa mak aku...aku xkan maafkan dia.....aku akan igt sume tu,,,
tp mak aku rahsiakan dr kami ttg perangai bapa tiri aku yg mcm binatang tu..smpi lah aku temui "diari hati" mak aku....berlinangan aku baca setiap tutur kata dari diari tu...aku xtau mcm mana mak aku bleh jadi "kuat & tabah" mcm tu....emak mmg pandai simpan rahsia....
tp aku teringat kata2 arwah ayah aku kat emak aku" ca,abg xkan ssh kan ko ble kita bpisah tp anak2 yg akan sshkan ko nnt bila ko kawen lagi..." btol apa yg ayah kata....sbb bapa tiri aku kami adik beradik pinggirkan emak....dan emak mmg ssh sgt time tu....mcm lagu shahir tu "kebahgiaan dlm perpisahan"...

dan bg aku,aku nak hidup sederhana...xssusah n penuh dgn kasih sayang...klu bleh aku nk anak2 aku nnt rasa kebahagiaan sebuah keluarga yg sepatutnya.....aku xnk mereka lalui apa yg aku lalui sekarang..kerana mmg sgt pahit utk dtelan....bak kata org "belajar berdiri di kaki sendiri tnpa bantuan org lain...." mcm tu lah kisah aku selama 23thn nie aku idop......
tp aku bahagia skrg disamping org yang aku syg.....xkira lah dgn sape pon jnji mereka hargai aku.....tu pon dh cukup membahagiakan.....♥♥♥

No comments: