Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

22 July 2010

HATI YG SAKIT

ermmmmm......kat mana nk mulakan ewh???tp apa yg aku rasa skrg nie mmg begitu sakit....:( aku pon xtau kenapa...adakah sebab aku sayangkan dia hingga perasaan cemburu tu wujud dlm diri aku...kenapa cemburu tu ada????aku xsuka pada perasaan cemburu tu....apsal la dia dtg dlm perasaan aku....semalam adalah kenangan dan arini adalah kenyataan...owhhhh!!!! apsal la sukar sgt utk aku teruskan semuanya....tiba2 aku bleh bandingkan cinta sekarang sama dgn cinta yg dulu...knp ewh???tp bkn aku nk semua tu....semua tu terlintas dlm fikiran aku....emosi aku terganggu...apa yg aku rasa skrg semua KEPERCAYAAN aku dh hilang....hilang bersama angin semalam...mmg sukar utk aku terima n gambarkan...


Sakit hati tidak selalu disebabkan oleh putus cinta, tetapi juga disebabkan oleh perbezaan pendapat atau pertentangan dengan teman atau anggota keluarga. Namun, sakit hati hampir sama rasanya dengan putus cinta.

Siapa pun anda, pasti ingin dicintai, mencintai, dipercayai dan mempercayai orang lain. Tetapi, ketika sakit hati tiba, sulit bagi anda untuk kembali memaafkan dan mempercayai orang yang melakukannya. Bahkan anda mungkin merasa sulit untuk membuka hati dan perasaan kepada orang lain yang tidak tahu apa-apa.

Berdasarkan pengalaman beberapa sumber dapat disimpulkan bahwa belajar untuk membuka kembali hati, perasaan cinta dan rasa percaya kepada orang-orang yang pernah menyakiti anda, merupakan hal yang penting. Kenapa? kerana cepat atau lambat, setiap orang akan menyakiti dan disakiti hatinya.

Anda juga perlu mengetahui bahwa kata kunci untuk menyelamatkan diri dari sakit hati adalah bukan percaya kepada orang lain tetapi percaya kepada diri sendiri dan perasaan anda. Ingatlah bahwa tidak ada jaminan orang lain tidak akan menyakiti perasaan anda. Berusahalah menjadi orang baik, sopan, bijak, peduli kepada orang lain dan dapat dipercaya.

Hal paling utama yang harus anda lakukan adalah belajar memaafkan kesalahan orang lain kerana memaafkan adalah hal paling baik dalam sebuah hubungan. Dan teruslah selalu berfikir positif terhadap suatu kritik/tindakan orang lain yang mungkin menyebabkan anda sakit hati, karena fikiran positif akan membuat sakit hati menjadi normal kembali.


perlu ke aku maafkan walaupun hati aku sakit???

2 comments:

Miss_Yanfie (,")(",) said...

nape pl0p nihhh??? Ini sebenarnya dugaan la...
s0, jgn cepat² buat keputusan ikut em0si,
tenangkan diri dulu, baru bleh buat keputusan dgn bt0l...

EmoPrincess said...

yana cemburu menguasai....huhuhu