Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

24 May 2012

Pengalaman Bersalin

wahhh...lama rasanya emo x update blog..rindu la plak...hehehe
kali ni emo nak share pengalaman bersalin emo kat sume blogger..
rindu plak pengalaman sewaktu preggy...paling rindu time buli en.suami..apa nak sume dapat..
tapi bila dah bersalin nie,xleh nk minx mcm2 dah..utamakan anak dulu...:)

01-05-2012
emo dah mula rasa sakit di bahagian ari2 emo..n baby pon jap2 mengeras..panik gak sebab xde pengalaman kan..so,emo call suami emo suruh ready blk sini..sbb emo dah mula rasa sakit2..sementara tunggu suami emo sampai rumah mentua, emak n ayah mentua emo bw emo g cek hospital swasta kat area alor star nie..sebelum g cek sempat lg emo sarapan makan nasi lemak..sakit2 pon selera lg nak makan..emak ckp mana tau bersalin nnt xde tenaga plak klu xmkan..so emo pon bedal la nasi lemak sotong...:D
selesai je sarapan, kami pon sampai kat hospital swasta tersebut..so cek2 kat sana doctor tu ckp pintu rahim xbuka lagi..tp air ketuban kamu dah kurang nie coz baby dah minum air ketuban kamu..so,sy nak admit kamu kt sini..dengar je kena admit,emo tros bgtau doctor tu nak minx balik sebab sy nak bersalin di Hospital Sultanah Bahiyah,Alor Star..so, doc tu pon lepaskan emo..bukan xnak admit kat situ,tp emo sayangkan duit..sakit sama jew...huhuhu
so kami pon balik rumah dulu,prepare apa2 yg patut..lepas zohor,suami emo n emak mentua emo bw emo pergi Hospital Sultanah Bahiyah.. sampai saja di sana, emo diperiksa lagi skali..macam biasa baring n doctor pasang alat di perut emo utk mengetahui degupan jantung baby...nasib kali nie doctor pempuan yg periksa xde la segan sangat...hehehe~~ so, doc tu tny apa mslh emo,then emo pon story kt doc tu apa yg berlaku di hspital swasta td..so, doc pon bawa emo g bilik scan utk pastikan sama ada btol ke tidak air ketuban emo tu kurang..
setelah di scan dgn teliti, mmg btol air ketuban dah kurang...so, doc pon seluk kemaluan emo utk tgk bukaan pintu rahim emo.time tu baru buka 1cm...huhuhuhu
so,doc bincang ngan suami emo yang emo kena paksa bersalin kalau x baby akan lemas..setelah sign sume dokumen emo pon admit kat hspital tu..
ok,mula2 rasa syok je dok situ...ye la sebelum kena induce..xde rasa sakit apa2 pon..siap bleh gerak ke sana ke mari..makan n borak2 ngan pesakit2 lain..hehehe
malam pertama tido lena di hospital...sebelum tido, misi ada pesan "nurul,esok mandi awal sebab pukul 6 doc dah nak masuk ubat"...ok misi...sambil tersenyum aku menjawab..sebab x terpk ubat tu akan dimasukkan kat mana...:)

02-05-2012
tepat pukul 6.30pg emo dah siap2 n tunggu misi panggil utk turun dari katil..berdebar2 emo dibuatnyer..
tiba2 emo terdengar nama emo dipanggil.emo pon turun dari katil n follow misi tu pergi ke bilik rawatan..
sampai je di situ, doc pon suruh baring...buat kali ke-3 kemaluan emo di seluk..huhuhu bg emo sakit kena seluk tu biasa je..ok doc ckp br buka 1cm gak...so, doc pon ambil sebutir ubat lalu memasukkan ke dalam faraj emo..siyes sewaktu masuk ubat tu x rasa sakit apa2...so misi suruh balik ke wad dan tido jgn bgn..selepas sejam br bgn..misi tu sempat bgtau kalau arini pintu rahim kamu xbuka gak, esok pg doc akan masukkan ubat tu lg...dalam hati berdoa arap2 aku bersalin gak arini...ok, setiba nya di wad,emo pon tarik selimut n tido...ok, pukul 10pg emo dah rasa tindakbalas ubat tue..memang sakit...susah emo nak cter..kena rasa sendiri..airmata emo pon dah stat meleleh menahan sakit sambil gigi emo menggigit tuala menahan sakit..bleh tau kot cmne rasanye sakit tue..hukhuk~~
arini gak emo xbyk ckp ngan pesakit2 lain..dok diam jew..makan pon dah xlalu..
kebetulan arini gak suami emo ada interview kenaikan pangkat,so dia xdapat dtg melawat emo pd tengah hari tu..emo pon sedih...tiba2 emo nmpk kelibat emak ngan ayah mentua dtg..terus xdapat tahan sebak di dada lalu menangis sekuat hati..siap ckp ngan ayah n emak nak balik..xtahan dah...
emak n ayah suruh sabar...lepas je waktu melawat abis, sakit tu makin menjadi2..emo pon bgtau misi kat situ...misi ckp mmg sakit tggu smpi tanda darah or air ketuban awk kuar br kta g cek dh buka bpe cm..dlm hati mmg berdoa cepat la masa berlalu...
tepat jam 4.30ptg, waktu melawat pon dh smpi...tiba2 suami emo dtg...emo bgtau dia jom la balik..emo dah xtahan dah tanggung..jom la beranak kat private je,,,operate ke..jnji baby kuar..smpi mcm tu skali..last2 suami emo g bgtau misi kt kaunter depan.tp misi tu ckp xleh balik..kena sabar..mmg sakit skit bila "induce" nie..tepat jam 5.30 emo rasa ada sesuatu cecair kuar,emo tgk lendir dan darah...kebetulan ada doc lalu kat situ,ayah minx doc tersebut cek emo...so,doc pon suruh emo baring n seluk kemaluan emo n bgtau dah buka 4cm...so,doc bgtau misi suruh bw emo g labour room..dengar je perkataan labour room tu tros lega n semangat...sblm g labour room tu, emo sempat plak muntah..xtau asal...adooiii dlm ati dok pk abis la mmg aku lembik la time nk push nnt sbb aku muntah...ermmm tawakal je la..
ok,setelah sume dokumen siap emo ditolak oleh misi dgn kerusi roda sambil ditemani suami emo menuju ke arah labour room...emo tgk jam time tu pkl 6.30pm..sampai je kt labour room, doc n staff yg bertugas kat situ jalankan tugas masing2...satu bilik satu pesakit...so emo rasa lega sebab xyah dgr jeritan pesakit lain..:)
ok,sekali lg alat degupan jantung dipasang diperut emo..kemudian doc seluk sekali lg utk pastikn bukaan emo..so doc bgtau nurul dah buka 5cm...kamu kena tggu smpi buka 10cm..skrg pkl 7mlm,
so,1jam 1cm...glerrrr!!! xkan emo nak beranak dlm pkl 12mlm kot...adoiiii sementara nak tggu tu, ada jururawat pelatih teman emo n borak2 ngan emo..doc yg akan menyambut kelahiran emo nie pon doc pelatih..sorg pempuan n sorg lelaki..chantek n ensem..sempat borak2 ngan doc tu tny umo rupanya sebaya emo tahun 87...huhuhu~~ doc bgtau dia nk minx diri utk solat dulu..so emo pon anggukkan kepala jew..nasib ada jururawat pelatih dok tggu..tiba2 emo rasakan contraction yg kuat...emo tgk jam pukul 8.10mlm..
tiba2 emo rasa kat kemaluan emo mcm ada satu benda...emo suruh jururawat tu tgk, dia pon tgk tiba2 dia nmpk kepala baby dh kuar skit..dia pon kelam kabut pgl doc..staff lain plak kelam kabut pgl laki emo utk masuk tgk emo bersalin..sebab suami emo dh isi borang utk masuk lihat isteri bersalin..suami emo sampai jew,doc pon srh suami emo duduk di sisi emo bg semangat..suami emo dok du bhg kepala emo..
ok,doc pon srh tarik nafas panjang2 n push bila rasa ada contraction..so emo pon angkat kepala smpi dagu kena dada,n pandang perut emo sambil tu selawat dlm hati n pushhhh smpi terpk mcm nk buang air besar yg sembelit tue..cmtu la emo bayangkan...ok 1st push kepala baby dah kuar, so doc ckp pushhh lg utk kuarkan bahu dia...sambil diberi semangat oleh suami n staff yg ada disitu emo pon tarik nafas dalam n pushhhh..tiba2 dgr suara baby..fuhhhhh lega 2 kali push je baby kuar..alhamdulillah..
so doc ckp,tahniah baby gurl..:D doc letak baby kt perut emo..emo pon cium baby tu..sambil nangis ok..mcm xcayer baby dah kuar...then,misi amik utk bersihkn baby emo kemudian setelah baby bersih n pki baju,suami emo diminta utk azan n qamad baby..:D
dah setel bab tu,kemudian doc setelkan kuar uri emo n jahit.. siyes time baby dah kuar sume sakit yg emo rasa td ilang...lega sangat...tang jahitan tu emo cuma nk bgtau tang jahit bhg daging xsakit, tang jahit bhg kulit tu sakit skit...tahan je jgn smpi tersepak doc dah la...:)

03-05-2012
baby pon dah kencing n berak...so emo dah bolek check-out dr hospital...:D

tu la pengalaman emo..arap2 kalau preggy anak kedua minx2 la xkena bersalin paksa..xsanggup dah rasanyer....huhuhu~~

3 comments:

~CAHAYA~ said...

best bce pengalaman bsalin tiap org...huhu...masing2 ad perbezaan masing2...

tahniah dpt baby girl..jom lawat belog ni--> http://babygown.blogspot.com/

Puan Simply Syeeda said...

Hi emo! I pun org a.staq gak. Tggu msa nk bersalin ni. Just nk tnya, cmna bersalin di hsb? Servis depa ok dak?

Anonymous said...

salam.sy rase ade yg kureng.npe u check kat private x minx doc pompuan?azan iqamah tu bagus dh.tp bab pegang,tgk,seluk aurat bsr tu kene prihatin!InsyaAllah ALLAH ganti duit yg abis utk dpt doc muslimah